München

Jag lovar att ni ska få en betydligt bättre uppdatering med massor av bilder i nästa vecka, men just nu sitter jag och tittar på film med mina päron. (Vi ser Allt för min syster som än så länge verkar vara väldigt bra.)

Vi anlände till München vid 17-tiden igår och trodde då att vi hade c:a 5 minuters gångväg till hotellet. Men vi gick, och gick, och gick. Vi hann säkert titta på kartan 100 ggr innan vi var framme, eftersom vi trodde att det skulle vara så nära. Men när vi väl var framme vid hotellet visade det sig att vi gått i nästan en timme. Hotellet låg alltså inte särskilt centralt. Behöver jag berätta att vi tog en taxi när vi skulle tillbaka?

Fortsättning följer..! :)

Snabbis

Det blir en mycket snabb uppdatering nu, bara eftersom Evelina har tipsat om min blogg på sin blogg(equilina.se). På grund av det hade mitt besökarantal dubblats igår, så jag fick lite dåligt samvete eftersom jag just nu inte uppdaterar så flitigt. Tack så mycket för tipsningen iaf, kära syster! :)

I morse red jag ut alla de äldre hästarna. Det var kallt (1,5 grad) och sjukt dimmigt så jag såg bara 15 meter framför mig när jag red första hästen, men när jag var klar med den fjärde hade temperaturen höjts till 10 grader och dimman försvunnit. När jag sedan red treåringarna efter lunch var det helt plötsligt solsken och nästan 15 grader! Så den här dagen har inneburit vissa skillnader i väderlek, just nu får man sommarkänslor! HÄRLIGT! =)

Tyvärr hinner jag inte skriva mer nu, för snart ska föräldrarna och jag bege oss till München för en liten helg-trip. Vi hörs på måndag! :)

Hoppning och shopping

Nej, det blir inte mycket till bloggande denna veckan. Jag tycker verkligen att det är helt underbart att ha mamma & pappa på besök, så då ägnar jag inte mer tid än nödvändigt åt andra saker. Så ni där hemma får helt enkelt stå ut med att det blir dåligt med uppdatering i ytterliggare några dagar. 

Sammanfattning av min dag kommer här:
~ Ridning av treåringarna i morse; Flora heelt fantastiskt fin i någon slags dressyrarbete och Angie stencool på uteritt.
~ Dressyr på Lola och Solfi efter det. Lola var riktigt fin idag, dressyrträningen igår gav verkligen nytta. Solfi har inte gnisslat det minsta på två dagar och öppnar helt plötsligt munnen av sig själv när man ska tränsa - framsteg!
~ Lunch och snabb dusch i ett något förvirrat format då det helt plötsligt dök upp ett helt gäng byggare på gården.
~ Eftermiddag med shopping och fika i Mühldorf med mamma & pappa. Det är verkligen intressant att beställa saker på halvdålig tyska.
~ Tyskalektion i en och en halv timme, där jag i princip inte lärde mig någonting.
~ Hoppning med Alfred, hoppade bana på 120-130 med Emi, sjukt kul! Mindre roligt mellan hinderna.
~ Torsdagsmys med mamma & pappa i min lägenhet.
Lååång dag alltså. Imorgon em drar vi till München och kommer tillbaka någon gång i helgen!

Håll till godo.

Godnatt.

=)


Besök

Snart kommer mamma och pappa, wihooo! :D

Måndag

Idag har varit en bra dag! Treåringarna var fina i morse och medan jag red dem funderade jag över hur väl utbildningsskalan fungerar.
Takt - Lösgjordhet - Stöd - Schwung - Rakriktning - Samling
Dock skulle jag på vissa hästar vilja byta plats på lösgjordhet & stöd, t.ex. på Angie. Hittills har jag mest jobbat på takten, hon är väldigt valpig och "hopphästig" i sin gång, ffa i traven. Idag var det som om hon plötsligt hittat en lämplig travtakt för hon sökte sig framåt nedåt till ett stöd på bettet på ett mycket bättre sätt än tidigare. Men det är först när hon söker stöd på bettet som man kan få henne lösgjord, därav min ändring i utbildningsskalan. Flora däremot är ett skolexempel, hon har en naturlig riktigt bra takt i traven och när man får henne avslappnad och lösgjord kan man också rida henne fram till ett stöd i handen. I skritten och galoppen jobbar vi dock fortfarande med takten, även om hon också i galoppen ibland kommer närmare lösgjordhet och ett stöd på bettet.

Floras storasyster Lola har även hon en mycket god takt i sina gångarter, men hon har självklart kommit ett par steg längre i utbildningen. På henne kan man i vissa lägen börja fundera både på schwung, rakriktning och samling. Solferino däremot, som är lika gammal som Lola men istället syskon med Angie, är fortfarande i den grundläggande fasen av utbildningsskalan.

Nej, nog om utbildningsskalan. Idag har vi haft hovslagare till tre av de andra, så det blev ridning sent i eftermiddag istället. Och tack vare det lunch på McDonalds med världens godaste chokladkaka till efterrätt - nice! Lola kändes bättre idag än hon någonsin gjort när jag ridit henne själv hemma, så vi är förhoppningsvis på väg framåt, trots allt. Solfi fick en lugn dag eftersom hovis fick korrigera en hel del på hans hovar, som är ungefär de värsta tänkbara - platta och av dålig kvalitet. Johi fick en riktig genomkörare, efteråt hade jag ont i sittbenen av alla ställen. ^^ Michi red Lara idag eftersom jag fick ägna tre timmar åt hovslagaren, och båda två fick kämpa ordentligt. Men det blir bättre! Själv avslutade jag med Emi, som i mina ögon är HELT fantastisk! Jag är kär, helt enkelt.

Imorgon kommer mamma & pappa - wihoo! :D

Ny design och slapp dag

Vad tycker ni om min nya bloggdesign? Det är självklart inte jag som gjort den, utan min fantastiska storasyster Evelina, som jag för övrigt saknar sjukt mkt <3 För att se fler av hennes fina bilder kan ni kika in på hennes blogg equilina.se! =)

Idag har jag haft en riktig slappedag, tog sovmorgon, gjorde lunchen till frukost och har spenderat resten av dagen i soffan framför datorn och TV:n. Det mest ansträngande jag gjort är att gå en promenad med hundarna. Ibland är det skönt att bara ta det lugnt! I soffan har jag dock gjort en del vettigt också - pluggat tyska, gjort träningsplanering för hästarna och räknat foderstater åt Evelina.

Snart blir det sängen, måste ju vara pigg och fräsh när mamma och pappa kommer på tisdag! :D Förresten så har jag nu bokat min hemresa över jul! Den 21 December lämnar jag München kl 5, så jag är väl hemma på Ekastiga ungefär vid 9-tiden. Åååh vad jag längtar efter alla där hemma, mina hästar och alla kompisar! Den 25:e blir det juldagsfirande hos Kristin och därefter Jägers med stallgänget - tjoho! Jag är sedan hemma till den 29:e. 

På bilden ser ni "mitt hus" här i Tyskland, jag bor i den vänstra delen av huset till höger :)
 


Höstpromenad

Ledsen för den dåliga uppdateringen de senaste dagarna, men det tänker jag faktiskt beskylla blogg.se för. Jag skrev nämligen ett långt inlägg i förregår men när jag klickade publicera valde blogg.se att logga ut mig istället, vilket medförde att mitt inlägg försvann. Just då var jag på tok för trött för att skriva ett nytt, och igår hade jag ingen motivation alls till det. Men nu - tadam! :D

Igår hade vi för första gången sen jag kom hit minusgrader här. Det hade nog varit uppåt -6 under natten, för på morgonen var det -4 och kl 10 fortfarande -1. Därför tog jag det väldigt lugnt på förmiddagen - red bara en häst efter 3-åringarna och tog en lång och tidig lunch. På eftermiddagen blev det behagligt och skönt igen, så jag fick iaf betydligt trevligare väder att rida de andra i. Gårdagens övning blev dressyrprogram. Efter uppvärmningen red jag igenom LC:2 två till tre gånger på varje häst, det får mig att koncentrera mig mer på övergångar och tempoväxlingar. För Lara var det toppen, hon blev superfin!

På kvällen igår träffade jag Kerstin. Vi åkte in till Mühldorf, satte oss på en bar/restaurang och tog varsin pommes och en drink. K är väldigt social och rolig, så vi hade väldigt trevligt. :)

Idag har jag hoppat med Alfred. Jag hoppade först Lola och sedan Solfi. Båda två rusar gärna och lyfter på benen mer än vad de hoppar, så vi hoppade serie och travhoppade. Lola började inte hoppa förrän serien var på 1,10 och på ungefär samma höjd började Solfi backa av. Nej, oavsett vad Alfred säger så blir Lola aldrig någon hopphäst, det är bättre att hon säljs som dressyrhäst snarast möjligt. För även om jag lär mig rida henne så kommer jag aldrig att kunna utveckla henne. Hon är helt enkelt för stor och har för mkt gång för mig. Förhoppningsvis ska hon lånas ut till en bekant till Alfred & Michi som kanske vill köpa henne, och i så fall ska vi få hit hennes häst för att skola om den till hopphäst. DET hade jag gillat! =) Solfi däremot kommer kunna hoppa riktigt kontrollerat och bra, bara jag får honom att v-ä-n-t-a. Men det blir verkligen bättre och bättre för var gång. Han gnisslar mindre och mindre också. :D

Ikväll har jag varit på kvällspromenade med Carry och Emil.
   

Jag gick ner förbi dammen och sen en runda upp i skogen där jag lät hundarna ströva runt bäst de ville. Emil följde ett spår, men jag höll koll på honom och ropade så fort han kom för långt ifrån mig. Men spåret blev för intressant och plötsligt var han utom synhåll! Shit, tänkte jag, vad gör jag nu? Så jag tog Carry med mig och följde efter, men hittade inte Emil på minst 5 minuter. Då började paniken komma krypande, kul att komma hem och berätta för Alfred och Michi att deras hund rymt... Men Carry är smart, hon visade tydligt mig åt vilket håll Emil sprungit (hur hon nu kunde veta det?!), så till sist dök han faktiskt upp under en buske. TUR!

Vi passade också på att ta en titt på det som ska bli vår nya anläggning.


Det är svårt att tänka sig nu att det inom några månader ska finnas ett stort stall, ridhus, skrittmaskin, utebana och hagar här. Men det ska bli fantastiskt skönt och roligt att få flytta hit hästarna. Om vädret tillåter är förhoppningen att vi ska kunna flytta hit hästarna till våren! :)
   
Förresten så fastnar bygglera väldigt lätt under skorna, det blev ganska tungt ^^

Nej, nu ska jag titta på Bonde söker fru på TV4 Play, blir en lugn kväll för min del. Ledig imorgon = sovmorgon. Nice! Förresten, nu är det bara 3 dagar kvar tills mamma & pappa kommer och hälsar på mig, WIIIE! :D Har nog aldrig saknat dem såhär mycket.

Fler jaktbilder

Det finns fler bilder från jakten på
http://www.schleppjagd.de/2010/jagden/harburg/index.html

och ännu fler på
http://www.rk-fotografie.de/Harburg/index.html
om ni vill se :)

Ikväll har jag hoppat Solfi, som är väldigt rolig att hoppa. Han bjuder på ALLT, och idag väntade han bättre också. Dock är han lite forcerad i sprången och hoppar med framåt än uppåt, men det ska vi nog ändra på!

Sängen nu - GODNATT!

Jakten



Nu har det äntligen kommit upp några bilder från jakten i söndags. På bilden ovan ser ni Alfred & Emi längst till vänster och sen jag och Lara till höger om honom, med slottet i bakgrunden. Som jag lovat ska jag nu berätta om alltihop. Det började med att alla samlades för frukost i en av salarna på slottet. Där bjöds vi först på champagne (!) och sedan åt vi traditionell korv med bayerskt bröd, vilket inte alls innebär korv med bröd så som vi tänker oss det. Korvarna finns i två varianter, dels vanliga wienerkorvar och dels vita, konstiga korvar som man måste skala för att äta. Behöver jag berätta vad jag valde? Till det äter man Breze, som ser ut såhär:

Till det ska man helst äta en speciell sorts senap och helst dricka en stor stark - vilket många gjorde även om de skulle rida jakten en timme senare. När alla ätit upp begav man sig ner till hästtransporterna för att lasta ur hästarna. Vi skulle av någon anledning ha dubbelt så mycket utrustning på våra hästar som alla andra, vilket medförde att alla andra hade ridit iväg innan vi ens hade sadlat. Långt om länge blev i alla fall vi också klara, och red bort till slottet för att möta upp de andra. Där inne samlades alla ryttare och hundar (c:a 30 st specialavlade jakthundar!) för att höra bland annat borgmästaren hålla tal. Jag fattade såklart ingenting och satt mest och väntade på att vi skulle rida iväg. ^^

När vi väl började rida skrittade vi först en bit innan det var dags för "uppvärmningen". Det innebar att tätgruppen (mastrarna och hundarna) satte av i galopp uppför en backe och de andra hästarna mer eller mindre skenade efter. Lara var redan här väldigt taggad; hon bockade, sparkade och gjorde luftsprång. Sedan skrittade vi ytterliggare en bit, innan det var dags för nästa galopp. Och nu var det tydligen på riktigt, för jävlar vad det gick undan. De andra tycktes ha full kontroll på sina hästar, men det hade minsann inte jag, trots pelham med dubbla tyglar. Lara tog ingen som helst notis om mig, utan sprang utan vidare förbi alla andra hästar och hann ikapp mastrarna på nolltid. Som tur var lyckades jag i alla fall hålla henne bakom dem... och när de stannade, stannade faktiskt Lara också.

Efter varje upplopp samlades man på en förutbestämd plats för att kolla så att alla var ok, och dit kom varje gång en ganska stor publik som inte gjorde något annat än körde mellan våra olika rastplatser. Dessa personer blev för min del ganska uppskattade, då de kunde hjälpa mig att göra Laras betsling skarpare när hon bestämde sig för att inte lyssna. Den första att hjälpa mig blev en bekant till Alfred, som tydligen red OS i fälttävlan i Sydney - coolt! Hon spände kindkedjan åt mig med tre hål och var övertygad om att jag då skulle kunna hålla in henne någorlunda på nästa upplopp. Men - nejdå! Denna gången sprang Lara ännu värre, jag hade verkligen ingen chans. På en smal skogsstig skenade hon förbi häst efter häst, kastade sig över hinderna och höll på att gå omkull över rötterna som stack upp. Efter det talade jag om för Alfred att jag minsann inte tänkte fullfölja den där idiotiska ritten, det var ju bara livsfarligt. Men det fanns tydligen ingen återvändo, så enda lösningen var att göra bettet ytterliggare lite skarpare. Vi bestämde oss för att ta bort den skyddande gummifoldern runt kedjan, och spänna den ytterliggare två hål. Och ja, det hjälpte faktiskt. För även om Lara var både snabbast och starkast även på nästa upplopp kunde jag i alla fall påverka henne lite.

Ytterliggare ett par upplopp senare var det dags för paus. Där bjöds det på mackor, kakor och apfel-schorle, vilket ungefär är samma sak som äppeljuice med kolsyra i. Jag hade dock fullt sjå att kontrollera Lara, så det blev inte så mycket ätande för min del. Innan de andra blev klara satt jag istället upp igen och gjorde lite lydnadsövningar i trav på fältet intill. Det måste gjort susen för på de sista upploppen hade jag full kontroll, även om jag nu hade fått uppgiften som joint master (den som leder fältet) eftersom jag ändå alltid red före alla andra. Således blev andra halvan av ritten riktigt rolig, för att rida fort har jag inget emot - bara jag har något att säga till om. Dock hann Lara visa att hon även kan stå på bakbenen och vifta med fram, vilket fick många av de andra att dra efter andan. Som tur är har hon alltid koll på sin egen kropp i alla fall, hon varken snubblade eller halkade en enda gång under hela jakten.

Jakten avslutades i alla fall med ett riktigt ordentligt upplopp och efteråt skakade alla ryttarna hand med varandra samtidigt som man sa "Hallali Hallali" (fråga mig inte vad det betyder!). Sedan skrittade vi tillbaka till slottet där det var dags för hundarna att få sin belöning - inälvor från kossor - blää! Även ryttarna fick varsin belöning i form av en brosch och ett knippe ekblad (!?). Sedan lastade vi hästarna och gick än en gång upp till slottet för att äta, denna gång en enklare middag. Alla andra pratade och hade trevligt och jag försökte som vanligt förstå åtminstone vad samtalet handlade om. Klockan halv 7 satte vi oss äntligen i bilen för att åka hemåt, så det var en mycket trött jag som äntligen kom tillbaka till Hermansthal sådär kl 9 samma kväll. Men, det var trots allt en upplevelse för livet, även om jag troligtvis aldrig kommer att göra om det igen! ;)


Motivation

Det tråkigaste med mitt jobb är helt klart att jag rider väldigt mycket utan feedback. Dressyrträningen en gång i veckan är superbra, men dit måste jag ha med mig Lola varje vecka eftersom det är henne jag har svårast för. Sen hoppar jag oftast med Alfred en kväll i veckan, 1-2 hästar, men han är för det mesta bara väldigt nöjd med mig (vilket iofs är jättekul) och då får jag inte så mycket hjälp där heller. Och jag vet ju att jag har massor av saker att jobba på, jag måste bara veta när de blir bättre eller inte. Snart ska vi iaf börja hoppa för en annan tränare, det ser jag fram emot väldigt mycket.

Innan lunch idag hade jag en riktig dipp på motivationen, hade jobbat med treåringarna på morgonen och åkte sedan till det andra stallet för att rida två hästar där innan lunch. Red Lola, vilket egentligen gick ganska bra. Använde ett par bommar på marken för att bolla med olika antal galoppsprång, på 21 meter kunde jag välja mellan att rida på 4, 5, 6 eller 7 språng, snacka om att hon kan ändra sin galopp! Eftersom Solfi hade en tappsko och Laras båda bakskor var lösa sen jakten insåg jag att den enda hästen jag kunde rida var Emi, och henne lyckades jag såklart inte fånga i hagen. Så jag fick helt enkelt ta en tidig lunch, redan kl 11. Eftersom hovslagaren inte skulle komma förrän 13.30 blev det också en lång lunch, och vid lunchtid kändes det sådär lockande att ha tre hästar kvar efter skoningen. Men, helt plötsligt hade jag motivation igen, och det blev trots allt roligt att rida Emi, Solfi och Lara också. Emi hittade jag knapparna på på riktigt idag, wihoo! Solfi gnisslar som vanligt, men det har blivit bättre. Lara var mest stel, men det är inte så konstigt.. 12 år gammal, jakt i typ 700-meterstempo i intervaller i tre timmar i söndags, 5 kilo kraftfoder om dagen, och stilla inne hela dagen igår (förutom de två stunder jag motionerade henne och Emi lösa i paddocken).

Tänkte avsluta med tre bilder på fantastiska Flora (en av treåringarna). Kolla in bakbenen! Den traven är inte att leka med...


Förresten så är min lägenhet invaderad av bananflugor. Hjälp!

Bildbomb

Det är flera som påpekat att min blogg innehåller för lite bilder. Det beror mestadels på att det tar lång tid att ladda upp dem, men också på att jag inte har så många bilder. Att be någon annan ta foto när jag rider är inte så lätt eftersom jag alltid är själv i stallet på förmiddagarna. Om några dagar får vi iaf bilder från jakten, och då ska jag passa på att berätta mer om den, för idag är jag bara sliten. Har ridit 5 hästar plus motionerat Lara och Emi två gånger var från marken (lösa i paddock resp. ridhus). Dessutom har jag ägnat minst en timme åt att rykta bort deras svettmärken från igår (inga Flyingeregler här inte) och ytterliggare en bra stund åt att leta efter Solfis tappsko. Allt detta i ohygglig träningsvärk efter gårdagens kämpande för att hålla in Lara. Men, alla hästarna har skött sig bra idag, så det har varit värt slitet :) Blir sängen snart för mig, men först tänkte jag bjuda på några av de få bilder jag har härifrån. Håll till godo!

Emil, Gossners 1-åriga Jack Russel. Världens sötaste som älskar att ha dragkamp med handdukar.

Lara i stallet och på tävling med Anicia


Emi blir longerad, och på tävling med Bodo


Lola på tävling med Anicia


Flora med sitt föl Feliz


Söta, lilla Angie som 2-åring. Hon är lite större och mer välmusklad nu, men fortfarande liten. Perfekt till mig, med andra ord!


Det var allt för idag. Godnatt!

Lång helg

Jaa, förlåt för den dåliga uppdateringen de senaste dagarna! Jag hade planerat att skriva ett långt inlägg med en massa bilder ikväll, men både och får vänta till imorgon. Den här helgen har nämligen varit väldigt lång och händelserik, med utgång i fredags (på Forum med Simone & Jasmin, se bild nedan), förberedelse för jakt och födelsedagsfirande i lördags och jakt heeela dagen idag. Jag lovar er en utförlig beskrivning av den imorgon, idag får ni bara en bild på slottet som vi utgick ifrån. Kortfattat kan jag säga att det var galet, roligt och inte likt någonting jag någonsin gjort förut.


Jag & Simone på Forum


Schloss Harburg

Ännu en dag...

Tiden har plötsligt börjat gå fort här, den senaste veckan har flugit förbi på nolltid! Hoppas att hela vintern går ännu fortare, för den ser jag inte ett dugg fram emot.

I morse trimmade jag dressyr på Emi & Solfi, som gick ganska bra båda två. Jag försöker febrilt få Solfi att sluta gnissla tänder när man rider, det är både väldigt irriterande och självklart inte bra för honom. Jag har provat att byta bett och ta bort nosgrimman, och det har blivit bättre, men han gör fortfarande det en del. Jag tror att en del i det hela är att foderstaterna här innehåller groteskt mycket kraftfoder, och han är den som är sämst i magen. Och en orolig mage ger såklart en orolig häst... Jag har vid flera tillfällen föreslagit att vi kanske borde ändra foderstaterna, men det finns ingen analys på höet vilket gör det hela lite svårare. Med tanke på att alla hästarna får c:a 12-14 kg hö och c:a 5 kg kraftfoder var, och ingen av dem är tjocka direkt, så kan det där höet inte innehålla särskilt mycket alls. Så, tills vidare får jag nog snällt fortsätta blunda när hästarna fodras, och försöka få bukt på Solfis gnisslande ändå. Är det någon som har något förslag, kanske?

Kl 10 åkte vi till dressyrträningen med Lola och Lara, och det gick SÅ himla bra idag. Jag kände mig som en riktig dressyrryttare för en gångs skull, börjar lära mig det här med dressyrsadel och att (typ) knipa med knäna. Till nästa vecka ska jag träna ännu hårdare på min sits och på alla möjliga övergångar. Konstigt att jag inte kan rida så bra hemma som jag gör för Ratna! Tur att det är mindre än en vecka kvar tills nästa gång :P

Till lunch blev det McDonalds, för att sedan åka direkt till 3-åringarna. Angie var loj och trött idag, trots att de vilade igår. Hon har också lite svårt för att gå i en bra unghästform, hon blir gärna helt rak i halsen istället och hänger lite på bettet. Men just nu är det viktigaste att få henne att bli pigg och glad igen, så imorgon ska jag förhoppningsvis rida ut med en tjej från stallet. I övrigt gör hon stora framsteg varje dag, idag gjorde jag allting helt själv med henne, inklusive hoppade upp och av och skrittade av utanför paddocken. Flora var däremot pigg och alert, och pga det även lite okoncentrerad. Men det gick över efter en stund, och då blev hon mycket bättre :) Hon har mycket mer naturligt för sig att gå i en vettig form, och har också mer balans i både traven och galoppen. Hennes svaghet är istället skritten, som lätt faller över i pass. Men hon blir bättre med det för varje dag, de senaste dagarna har hon inte tagit ett enda passteg. Lilla volten har varit fantastisk för henne!

Efter det åkte jag snabbt hem och duschade, för att sedan åka till dagens tyskalektion. Det kändes bättre idag, gruppen var jämnare eftersom de två bästa flyttat upp, den sämsta slutat, och två nya på samma nivå som mig börjat. Men, fy vad dryg grammatiken är, das, der, die, bla, bla, bla... ;)

Imorgon är det dags för min andra utgång sen Tysklandsflytten, på lördag ska vi fira Alfreds sextioårsdag och på söndag ska vi rida jakt. Rolig helg, med andra ord! =)

Jag överlevde resten av dagen också...

...och den blev faktiskt bättre. Efter att jag klagat av mig lite här och för Kristin, pallrade jag mig till sist iväg till stallet igen för att rida Emi. Jag slapp hamna i diket denna gången (var vääldigt försiktig) och lyckades fickparkera vid stallet utan att meja ner några andra bilar. Bilen verkade dessutom ha klarat sig helt utan skador. =) Sedan red jag ut Emi, men jag hann inte mer än 100 meter från stallet innan jag såg två andra hästar mitt ute på en av de nysådda åkrarna. Ett par sekunder senare insåg jag också att den ena inte hade någon ryttare kvar längre. Kul med en lös häst och två andra mitt ute på ett fält, precis intill en ganska trafikerad väg. :S Den avfallna ryttaren började i alla fall att försöka fånga sin häst, men när den sprang iväg från henne hela tiden insåg jag att jag nog skulle försöka ta mig närmare dem och bort från vägen. Så det gjorde jag, och då fick den lösa hästen syn på mig. Wihoo, en ny kompis! Emi verkade också tycka det, själv var jag inte lika förtjust. Hästen lugnade sig i alla fall när den kom fram till oss, och stannade där. Jag hoppade försiktigt av Emi och lyckades fånga den lösa hästen, till ägarens stora förtjusning. Långt om länge hoppade hon upp igen, och red iväg med sin kompis. Jag följde efter ett tag, men tog så fort jag kunde ett annat håll då deras tempo maximalt verkade bli långsam arbetstrav. En stund senare såg jag att båda ryttarna hade hoppat av och istället ledde sina hästar... vilken fantastisk ridtur de måste haft! ;) Emi var iaf super idag på det nya bettet - I like! :D

Efter ridturen putsade jag alla tränsen, som äntligen börjar bli någorlunda rena efter två veckors daglig putsning. Igår var vi i närmsta ridsportaffär och handlade då bland annat ny sadeltvål, som visade sig vara väldigt smart. Man behövde nämligen inget vatten till den, svampen blev liksom lagom blöt och skummig ändå! Vad de inte tänkt på är ju att man ändå måste tvätta svampen med jämna mellanrum, den blev svart ganska snabbt ^^
Jag handlade faktiskt ett par nya chaps igår också, och beställde ett par nya ridbyxor (Pikeur :P). Chapsen är tänkta som hemmachaps, inte särskilt snygga men fullt användbara. Mina andra faller snart sönder helt så jag behöver verkligen ett par nya. Har även invigt mina nya ridstövlar som jag köpte dagen innan jag flyttade hit. Ett par Treadstone, samma märke som jag har i både stallskor och ridskor. :)

Nu ska jag plugga tyska inför morgondagens lektion :) Kraaam =)

Skitdag

Jag tror att allting har gått emot mig idag. Jag kom visserligen upp i tid, och första hästen gick ganska bra. Sen var det som om allting bara vände. Jag tog in Lola från hagen, gjorde vid henne och satt upp. Red bort till ridhuset och insåg att Zep höll på att harva och vattna där, så där kunde jag inte rida. Istället red jag bort till utebanan, som för en gångs skull var lagom blöt och inte alltför tung. Började skritta fram, och efter kanske 5 minuter fick hästarna i hagen intill för sig att de skulle ha galopptävling, typ. Det i kombination med lite vind och allmänt kyligt väder, fick Lola att koncentrera sig på allt annat än mig. Jag skrev ju igår att jag äntligen lärt mig sitta ner på henne i trav, idag var det ett minne blott. Jag kämpade på en bra stund med att få henne avslappnad, men hon knäppte mest av och bet sig fast i vänstertygeln. I slutet av passet gick det i alla fall bättre, men långt ifrån så bra som det gått de senaste dagarna.

Tredje hästen tänkte jag rida ut med, men fy sjutton vad kallt och blåsigt det var! Så jag vände hem igen, mot ridhuset! Men, där inne var underlaget så mjukt och djupt att det knappt ens dög till att skritta på. Ut på utebanan igen, alltså! Men, nu var även den harvad - djupharvad. Och jättetung. Trots allt bättre än inne i ridhuset, så jag fick rida där ändå. Men eftersom stackars Lara fick kämpa för att bara ta sig framåt, så krävde jag inte särskilt mycket mer av henne idag.

Okej, bara sista hästen kvar! tänkte jag. Det tänkte Emi också, och sprang runt i hagen en jävla massa varv innan jag gav upp försöket att fånga henne, och begav mig hemåt för att äta lunch istället. När jag var nästan hemma insåg jag, för sent, att den vanliga vägen är avstängd och att jag därför skulle kört genom skogen. Det var bara att vända.. När jag var sådär 150 meter från huset och hade en sväng kvar att göra, var det dags för nästa otursmoment. För att klara den svängen måste man nämligen svänga, backa tillbaka en bit och sedan svänga igen för att komma runt. Problemet var bara att jag körde en liten, liten bit för långt fram innan jag började backa, vilket resulterade i att bilen kasade ner över kanten ut på åkern rakt fram. Jag insåg först inte allvaret i det hela, utan la i backen och försökte backa upp. Men eftersom bilen i princip stod på underredet, var det stört omöjligt att försöka backa upp bilen på egen hand. Som TUR var, råkade en av grannarna precis köra förbi, och hämtade hjälp. Hennes snälla man kom tillbaka med sin bil (större än min) och en bogserlina. Med hjälp av den lyckades vi till sist få upp bilen, som trots allt verkar fungera alldeles utmärkt. Tur i oturen, alltså!

Snart ska jag samla ork att åka tillbaka och rida Emi. Om bilen startar. Håll tummarna!

Hoppdag!

Idag började jag med att försova mig = en inte lika effektiv morgon idag som igår. Som tur var inte så mkt (vaknade kvart i 8, tänkte gå upp 7) och på rätt dag eftersom jag ändå bara hade tre hästar att hinna med innan lunch idag. Så jag började med ett dressyrpass på Lola, som jag äntligen lärt mig att sitta ner på ordentligt i traven. Jag har verkligen inte varit bortskämd med hästar med stor trav där hemma precis.

Därefter åkte vi till unghästarna, som var på betydligt bättre humör idag - nu hade vi ju såklart inte filmkameran med oss. Flora kunde skritta även ute (annars går hon gärna i pass så fort hon blir spänd) och Angie har idag tagit sig över ett hinder för första gången i sitt liv. Hon lär knappast bli svårt att hoppa in, hon har inte ens löshoppat, och det enda jag gjorde vara att hålla en bra grundgalopp, visa henne hindret och hjälpa henne till en bra distans. Sen gjorde hon ett lagom stort språng över och landade i perfekt balans, som om hon aldrig gjort annat. Förhoppningsvis kommer hon hoppa lika bra som pappa Arrivederci: ;-)



Ikväll ska Solfi få hoppa för första gången sedan han skadade sig i våras, och sen ska vi hoppa Emi & Lara igen. Idag ska jag minsann inte ramla av mer!!

Tycker för övrigt att ni ska klicka på länken nedan och rösta på världens finaste fölunge =)
http://www.libresse.se/Pages/General/FlashContainer.aspx?id=58004&flashparamcontributionid=274825

Dumma blogg!

Jag skrev ju ett jättelångt inlägg innan som jag publicerade, men nu var det plötsligt borta! :(

Nu får ni den korta versionen istället;

Effektiv morgon: Hann rida 5 hästar på 5 timmar, en mer än planerat. Well done, tycker jag! Alla gick dessutom riktigt bra idag :)

Efter lunch åkte vi med min bil till verkstan för oljebyte, och då passade jag på att kolla vad det är för bil jag faktiskt har. (Börjar ju bli pinsamt att inte ens veta märket när folk frågar) Det är alltså en Seat Ibiza, inte bara en blå bil, som jag sagt hittills. Igår gissade jag också på en Mazda, men det var ju lite fel ;)

Efter verkstan åkte vi till treåringarna, som tydligen inte fått gå ut i hagen idag = vilda och okoncentrerade. Och just idag kom vi ihåg att ta med filmkameran, great! :S Angie bockade av sig energin vid longeringen och orkade knappt gå fram en meter när jag väl suttit upp, och Flora gick inte riktigt att styra. Den filmen tänker jag inte visa för någon!


Annars har jag börjat titta på hingstar till Naomi inför nästa säsong, just nu lutar det åt ridponnyhingsten Gasque RP 165;
http://www.gasque.eu
http://gasquerp165.blogspot.com
Vad tror ni om det? Några andra förslag? Svensk Ridponny eller möjligtvis welsh eller lätt new forest.

GODNATT! (hade inte blivit något inlägg alls om inte Ylva bett om det;) )


Lat söndag

Idag har jag inte gjort ett skit. Det beror delvis på att jag inte har ett skit att göra på mina lediga dagar, men också på att jag blivit ganska lat. Och det beror inte på att jag är trött - tvärtom så är jag piggare än någonsin. Det händer att jag till och med vaknar innan klockan ringer! Och idag vaknade jag halv 8 trots att jag var ledig och kunde sovit hela dagen om jag så velat. Det är verkligen inte likt mig. Men, det är helt enkelt ganska skönt att inte göra någonting alls när jag inte måste. Efter två år av massor av måsten så är jag äntligen utvilad och har en del ledig tid. Så, även om många andra har åkt till Tyskland och jobbat halvt ihjäl sig, så är det inte så i mitt fall. Jag har mina hästar att rida, och det hinner jag gott och väl på en dag. Och jag ser verkligen fram emot tävlingssäsongen, det ska bli SÅ kul! :)

Nej, det blir inget mer idag, började detta inlägget för flera timmar sen, men kom liksom inte längre. Vi hörs imorgon istället!

Saknad

Jag saknar...

Mamma & pappa & brossan
Farmor & farfar
Evelina
Johanna
Sandra
Ylva
Emelie
Kristin
Trixie
Tina
+ resten av stallgänget
La Vesta
Naomi
Topi
Tess
Tiger
Min säng
Att få SMS
Att kunna prata i telefon med mina vänner när jag vill
Svensk TV
Svenska språket

...just nu. Finns många andra människor och saker som jag saknar vid andra tillfällen. Men jag trivs ganska bra ändå, konstigt nog. Det är numera lika naturligt att prata engelska som svenska, och tyskan börjar komma så smått. Så det löser sig nog med tiden.

Orkar inte skriva mer nu, blir sängen istället. Många kramar på er <3

Tyska affärer och matvanor

Jag förundras varenda gång jag är i en tysk mataffär över hur olika matvanorna kan se ut i två länder som trots allt ligger så pass nära varandra.
1. I Sverige finns det alltid MASSOR med mjölk på hyllorna. Här får man leta som en tok innan man hittar en liter vanlig mjölk med normal hållbarhetstid. Det enda de tycks dricka här är extremt behandlad mjölk som håller i evigheter och den är minsann inte god. Annars dricker de bubbelvatten, bläää.
2. I mjölken blandar vi ibland Oboy. Det orkar man tydligen inte göra här, för utbudet av produkter i likhet med Oboy är ytterst begränsat, samtidigt som det finns en STOR hylla med färdigblandad chokladmjölk.
3. Lösgodis... varför INTE? Idag kämpade jag mig igenom alla godishyllorna för att köpa några olika godissorter som tillsammans skulle kunna motsvara en påse med vanligt, svenskt lösgodis. Och inte var det lätt, för även det utbudet är konstigt nogt väldigt begränsat. Man skulle kunna tjäna en förmögenhet på att lansera lösgodis här och få tyskarna att tycka om det.
4. Duschkräm, existerar det bara i Sverige? Jag hittade en himla massa sorters schampo och ett par sorters balsam, men fan ingen duschkräm. Skumt? Japp!

Så, det blev ingen duschkräm (schampo får duga), tre små påsar godis (varav den ena var oätlig och den andra knappt god), en liter obehandlad mjölk som mest smakade konstgjord grädde, och en påse med chokladpulver à la Oboy som aldrig skulle haft en chans i Sverige. Men, jag överlever ändå! Michi lagar ju fantastisk lunch varje dag, så egentligen räcker det med att jag äter den - det är ändå mer än vad jag skulle ätit på en hel normal dag hemma.

Nu tittar jag på Idol live på TV4 Play, jag ÄLSKAR TV4! :D Imorgon blir det terräng med Lara, wiie!

Tyskland vs Sverige

Hästfolk i Tyskland respektive Sverige har vissa skillnader i sin hästhållning/ridning
- I Tyskland används fortfarande vojlockar, i Sverige slutade vi med det typ när jag red B-ponny
- I Sverige rider trots allt de flesta med hjälm, här är jag nog den enda förutom de allra minsta barnen som ens äger en hjälm
- Hemma känns det som att hoppsadlar är det vanligaste om man bara har en sadel, framför allt på ponny. Här är det helt klart tvärtom, alla har en dressyrsadel och med den gör de allt, även hoppar!

Jag har just tittat på Biggest Loser på web-TV (Idol-avsnitten är slut och jag gillar inte tysk TV) samtidigt som jag ätit en macka med Nutella. Dubbelmoral, nejdå! På tal om Nutellan så visste alla verkligen vad de gav mig på avskedsfesten och dagarna innan jag åkte. Yes, svenskt godis är waaay much better than tyskt, Nutella har de visserligen här också men den har ju kommit väl till pass ändå, reseparlören är ett bra komplement till de andra tyskböckerna, fotoramen står vid sängen och är både det första och sista jag tittar på varje dag, datorn använder jag konstant, smyckena jag fick av Nette använde jag första utekvällen (passade perfekt till ett av mina linnen!), skyddsängeln har jag använt som halsband flera ggr och Equiline-västen använder jag dagligen, gillar den verkligen. THANK YOU! <3


Strömavbrott och nya avramlingar

Strömavbrott

Här sitter jag i halvmörker och skriver ett blogginlägg i Word. Jag förstod ingenting när datorn först sa till mig att den nu körde på ”Battery Mode” istället för på ström, och att jag sen inte heller hade någon åtkomst till internet. Jag provade febrilt att dra ur och sätta i sladdarna igen, innan min hjärna äntligen räknade ut att det nog inte var datorn det var fel på. Sen slog nästa tanke mig; ”Tänk om byggarna grävt av en kabel!” De håller nämligen på att gräva en massa inför byggandet av stall och ridhus intill huset. Jag insåg då också hur sårbar man är utan ström. Jag kan inte surfa, inte kolla på DVD (TV:n är ändå på tyska, så det kan kvitta), inte lyssna på radio, inte prata med någon över Skype eller MSN. I alla fall så gick jag in till Michi för att berätta för henne att jag inte hade någon ström, men jag hann knappt innanför dörren innan hon ursäktade att hon inte hunnit ringa mig innan byggarna bröt strömmen. Så, ingen kabel av i alla fall, och strömmen kommer förhoppningsvis snart tillbaka igen. Hoppas inte Evelina & Simone tog illa upp av att jag helt plötsligt försvann från både MSN och Facebook utan att säga hejdå… Aja, Evelina lär iaf läsa det här och Simone träffar jag i stallet ikväll :)

I morse red jag 3-åriga Flora för första gången, och hon uppförde sig exemplariskt. Hon är c:a 170 cm hög och har ändå världens balans! Som tur är använder hon den bara åt rätt saker, och inte åt att t.ex. försöka bocka av mig som ett gäng andra 3-åringar säkert försökt med istället. Fina lilla Angie kändes matt idag, hon får nog en vilodag imorgon.

VM verkar gå åt helvete för svensk del även i hoppningen. Helena & Roffe hade båda 4 fel och Peder & Malin vars 8 i den inledande tidshoppningen igår. Om de ska ha någon chans på medalj måste de nog rida felfritt alla rundor framöver… Trist :(

Nej, nu kan väl strömmen komma tillbaka, tack?! Jag får väl sova en stund istället. Eller plugga tyska, kanske… :S

_____________________________________________________________________________________________

Strömmen kom tillbaka så småningom, jag sov bort tiden.. Ikväll har vi hoppat Emi & Lara igen. Det gick jättebra fram tills att Lara helt plötsligt bestämde sig för att hon inte ville mer och slängde mig rakt in i hindret... två gånger! Hon bjöd verkligen jättebra, och var på väg att hoppa, men ångrade sig mitt i hindret... :( Hade detta varit i Flyinge så hade jag haft en bag in box på två veckor. Och på hela tvåan hade jag inte ens en vinflaska! Och då hade jag ändå en sadeltvångande Logan, en bockande Allan, en Riana som till och med slängde av Jens, och en extra treåring. Vad har hänt med min balans?!


Förkylning

Såklart har jag redan dragit på mig en dryg förkylning, jag knaprar piller mot allt möjligt idag. Hoppas verkligen att det känns bättre imorgon!

Pga mitt tillstånd har det blivit mycket longering idag. Lola och Solfi har dock fått varsin uteritt, och även Angie har varit ute i skogen för första gången med en 20-årig stabil kompis som sällskap. Hon tyckte dock att han gick alldeles för långsamt och pinnade iväg före honom flera gånger. Cool 3-åring! :)

Imorgon ska vi hoppa Emi & Lara igen, wie =)

Och nu ska jag sova..!

Extra kram till älskade syster som gjorde toppenrundor på allsvenskan i helgen <3

Felkörning, hoppning i dressyrsadel och artikel i Ridsport

Igår tänkte jag åka till affären för att handla lepsyl och lite godis. Eftersom Anicia visat mig var den största och mest välsorterade butiken ligger tänkte jag åka dit och handla, bra att fräsha upp minnet över hur man kör dit. Ni som känner mig förstår hur historien fortsätter. Jag körde självklart fel och hamnade på heeeelt fel ställe och var snart en bra bit utanför Mühldorf och visste inte hur jag skulle ta mig tillbaka dit. Det slutade med att jag fick köra hela vägen tillbaka igen, och på något sätt hittade jag till sist ut på en väg där jag kände igen mig. Hela extrarundan tog minst en halvtimme och då hade jag ju inte ens hittat affären. Det slutade med att jag fick gå in på nån lågprisaffär à la Lidl där de bara hade ett enda lepsyl i hela affären, och det hade pepparmintssmak. Jaja, det var bättre än inget iaf :)

Idag har jag för första gången hoppat i dressyrsadel, och det är verkligen inget att rekommendera. För att komma upp över framvalvet var jag tvungen att ha så korta läder att jag knappt nådde nedanför sadeln. Dessutom hade jag inga sporrar, vilket jag alltid har på Emi annars för att få bakbenen på plats. Nej, som ni hör var det inte min idé att hoppa i den sadeln, jag skulle ju inte ens rida Emi idag. Men Alfred ville att jag skulle hoppa henne lite och så blev det. Det gick trots allt ganska bra, men hon tar hellre av på första bästa distans än lyssnar på mig och väntar. Hoppa kan hon iaf! Sen red jag Lola, och fick hoppa några språng även på henne. Det märks på henne att hon är dressyrstammad för hon taxerar inte alls själv och rusar gärna lite mot hinderna, men hon har ett trevligt hopp med mycket scoop. När jag hade hoppat några språng på henne slappnade hon också av mer och då blev också anridningen lugnare. Men hon ska säljas så vi får väl se om det blir någon mer hoppning på henne.

En annan rolig grej är att det tydligen är en hel artikel om mitt och Johannas examensarbete i senaste numret av Ridsport = KUL! =) Synd bara att jag inte har någon möjlighet att läsa artikeln härifrån... Men ni andra får läsa den och säga vad ni tycker :)

Just nu tittar jag på fälttävlan från VM i Kentucky, tre svenskar har ridit - Linda Algotsson vägrade ut sig på vattnet, Victoria Carlebäck kom runt men med några fel och Niklas Jonsson var felfri. Tysklands första lagryttare gick omkull ganska illa, men deras andra var felfri och ligger tvåa individuellt, så om de andra tyskarna tar sig runt kan de nog behålla sin ledarposition ändå.

Det var nog allt för mig idag! Imorgon är jag ledig, vad gör man då när man inte känner någon och alla affärer är stängda på söndagar? Sover och kollar på Idol på web-TV, typ.. Aja =)