Slut!

Så var tävlingarna här på Heiligenbronn över för i år. Det har gått alldeles för fort och alldeles för dåligt för mig för att jag skulle kunna njuta. Onsdagen var fantastisk och även torsdagen var kul, men sen har jag bara gått och väntat på framgångar som aldrig kommit. Jag var anmäld med båda hästarna till 1,30n igår, och var efter bangången taggad och förväntansfull. Det var högt, riktigt högt, men kändes inte omöjligt.

Jag gjorde hästarna riktigt fina med knoppar och allt, för söndagen skulle minsann vara min dag! Men så hände det som inte fick hända. Lumi blev halt. De två första travrundorna på framridningen var okej, men plötsligt, från ett steg till ett annat, var han halt. Det var bara att ta in honom i stallet igen...

Tja, att rida en jättesvår 1,30 på White utan att ha känt på banan med Lumi innan kändes inte jättelovande, men jag var ju tvungen att försöka. Med sporrar från Y och gramantyglar på framridningen fick jag fram en lydnad jag aldrig haft hos White innan - som emellanåt blev lite väl mycket. Därför blev det svårt att avgöra hur starkt jag kunde rida inne på banan, men samtidigt var lydnaden nödvändig med tanke på storleken på hinderna.

Jag red i alla fall. Nummer ett, två, tre och fyra gick strålande. Femman rev vi lätt, ett räcke ur sväng - det svåraste med Whity - men 6 A & B var inga problem. Även nr sju var ett räcke ur sväng som vi rev, men även det en lätt rivning. Åttan var en meeeegastor oxer som de inte ändrat sen 1,40n på lördagen (vilket innebar att den var just 1,40), men den klarade vi ändå på någon vänster! Jag antar att jag var så glad över det att jag helt tappade fokus.. För nr nio var en relativt lätt oxer men ur en svår sväng, det gällde att ta ut svängen snabbt efter åttan för att kunna vända tillbaka till nian, något som jag inte riktigt lyckades med. Jag vände för sent, kom snett på hindret utan galopp och hade absolut ingen distans, så jag tog bara bort skänkeln och lät honom stanna. Om jag ber honom hoppa i omöjliga lägen kommer han inte att lita på mig när jag ber honom hoppa nästa gång, och eftersom vi redan hade 8 fel fann jag ingen anledning att tvinga honom. Vid nästa anridning kom vi bättre och då hoppade han också utan att tveka. Därefter var det fem galoppsprång på böjt spår fram till en räckes-räckes-kombination där vi också rev utsprånget, kanske var vi båda där lite okoncentrerade. Slutresultat: 22 fel, kanske inte direkt lysande. Men - jag är ändå nöjd. Det var min första 1,30 med White, som inte gått så högt på flera år, och som inte är lätt när det blir lite högre. Jag är också nöjd för att jag faktiskt går in och rider en så stor bana utan att tveka det minsta. För ett år sen hade jag inte ridit an en oxer på 1,40 på det viset jag gjorde igår. Jag rider beslutsamt och med självförtroende och det är skönt. Nu kan vi börja jobba med teknik och detaljer.

Jag har bilder från tävlingarna åt er, men de tänker jag ladda upp först imorgon. Nu vill jag sova... Jag har i alla fall ett par andra bilder att visa, än så länge dock bara med fotografens logga på. Jag har beställt dem men inte fått dem än.

Lumi i 1,20 i Gechingen


White, också i 1,20 i Gechingen

Skit

Jag låter resultaten tala för sig själv idag.

White 4 fel och Lumi 8 (!!!) i första fasen. Det har aldrig tidigare hänt att ingen av dem varit placerade i de L jag ridit tidigare. Och nu händer det två dagar på rad. På hemmaplan, när alla tittar. Behöver jag säga att jag är besviken? Det krävdes tre uteritter för att jag skulle bli människa igen.

Trots skitresultaten lyckades båda hästarna kvala in till söndagens 1,30. Men hur i hela H ska de ta sig runt en svår 1,30 när de river halva banan i en relativt lätt 1,20?

Tävlingsdag nr 2

 

Tyvärr är de inte alla tre från idag...

Mina kära grabbar behagade nämligen inte att lyfta på benen ordentligt. Lumi rev nr 2 ordentligt, trots rakt spår, bra distans och bra tryck i galoppen. Jag blev inte så glad på honom och red på ordentligt efteråt.. Tiden räckte trots det inte till placering, blev två utanför till sist. Utan rivningen hade han blivit femma i andra avdelningen. Med Whity ville jag därför desto mer och tyckte egentligen att jag red en lagom runda. Men, han lyckades riva två på vägen och slutade därför långt ner i listan trots en tid som egentligen räckt till en fjärdeplats... Hade rivningarna kommit pga dåliga distanser, fel tempo eller något annat dumt från min sida hade jag ju bara haft mig själv att skylla, men nu vet jag egentligen inte vad jag ska ändra på tills imorgon. Både chefen och min tränare sa att nedslagen var hästarnas "fel", och så var även min känsla. Imorgon är det i alla fall en hoppning i två faser, så jag kan rida lite lugnare och ta ut vägarna mer, förhoppningsvis går de både nolla i grunden då iaf. Annars kommer jag bli väldigt besviken... Det krävs nämligen väldigt bra resultat från dem båda imorgon för att jag ska kunna kvala till söndagens 1,30.

Som ni kanske förstår var det inte med någon superkänsla i kroppen som jag sedan red Clover i unghäst-1,20n, men fantastiska Clover gjorde ändå min dag! Det kunde gått galet redan på ettan när Clover plötsligt tittade till på något och tvärnitade bara två språng från hindret, men jag var väldigt snabb med att lägga på spöet en gång och då reagerade hon väldigt bra genom att direkt gå framåt och ändå hoppa fint. Resten av rundan gick bättre och bättre, de sista sprången var i klass med de igår. Hon slutade idag på 7,9, precis som i A:n igår. Med det blev hon femma :) Tre placeringar på tre starter, det är fan inte illa. Underbar häst!!

Jag har nu tävlat 14 tävlingsdagar här i Tyskland. Samtliga dagar har jag haft minst en placering. Håll tummarna för att jag inte bryter den trenden imorgon!

Första tävlingsdagen är över...

...och det kunde verkligen inte gått bättre! Jag lever som på moln!

Jag gick upp halv 6 för att hinna hjälpa hästskötarna att släppa ut hästarna innan allt drog igång. Halv 7 började jag rida, red Lumi & White inför imorgon - båda känns helt okej. Sen knoppade jag fyra hästar och därefter drog det igång på allvar. Vi hade 7 hästar i den första klassen, Eva red tre, Y:s pojkvän tre och jag en. Eftersom det var unghästklass med stilbedömning skulle ju alla hästarna se extra snygga ut, med knoppar och matchande utrustning. På någon vänster fick vi till sist ihop det, allt var klart i tid och alla hästar hade rätt utrustning. Evas hästar skötte sig alla bra, Strawberry var den bästa med 8,0 poäng och felfritt, de andra hade varsin rivning. C hade först två bra rundor (en rivn i varje) men med sista hästen gjorde han en ordentlig vurpa över näst sista hindret. Om inte hade han vunnit klassen, berättade domaren...

I alla fall, någonstans där mitt i all stress hann jag också med att rida Clover. Hon hoppade bra, men rundan kändes lite orytmisk. Slutade trots det på vårt dåvarande personbästa 7,9! Blev med det delad sexa i andra avdelningen. Jag var väldigt glad över poängen, men hade velat rida en bättre runda. Trots allt var det väldigt skönt att börja hemmatävlingarna med en placering!

Därefter var det dags för A (1,10) för äldre hästar. I den klassen var Anka på Estra med, Amelia på Et bien och de danska kunderna på Milky. Milky gjorde som vanligt bra ifrån sig och hoppade lekande lätt felfritt! M gjorde ett väldigt bra jobb på ryggen också! ;)

Sista klassen var Springpferde L, alltså unghästklass i 1,20. Clover kändes lite trött på framridningen, men samtidigt mjukare i kroppen och mer framme för skänkeln. Inne på banan var hon fantastisk! Hoppade allt med stort förtroende och hela rundan fick ett väldigt bra flyt. Vi fick applåder redan efter rundan, och när poängen på 8,0 kom upp ytterliggare en gång! :D Min tränare sa att han aldrig sett mig rida så bra, och eftersom Susi satt i domartornet vet jag att domarnas kommentarer var; "Rytmisk, väl avvägd runda. Välutbildad häst. Bra benteknik och inställning. Bättre tempo än i första klassen. Sammantaget väldigt bra!" :D

Även chefen var väldigt nöjd med mig idag, idag var första gången sen jag kom hit som hon verkligen berömt mig! Att vi samtidigt nästan har sålt Milky är ju ytterliggare ett plus i kanten! Vi avslutade kvällen med champagne ;)

Jag är dödstrött och börjar halv 6 imorgon, så nu väntar sängen. Imorgon ska jag försöka lägga upp lite bilder! Det finns proffsfilmare på plats så imorgon ska jag köpa filmerna på Clover, så ska ni också få se min lilla stjärna. :)

Godnatt!

Förberedelser

Idag har jag hoppat mina hästar för sista gången innan tävlingen. Lumi var lite lat men ändå fin, Whity var väldigt påverkad av värmen och kändes trött, medan Clover tittade på allt men ändå hoppade helt okej. Känns inte super inför tävlingen, men det är bara att jobba på utifrån förutsättningarna. Imorgon får Whity ta det lugnt, Clover måste jobbas igenom men inte för länge, och Lumi måste igåååång i bakbenen. Imorgon kommer också kunderna på Milky igen, hoppas det fungerar lika bra den här gången. 

Här kan ni följa startlistor och resultat under veckan; 
http://www.hippo-results.com/index.php?mod=mod_heiligenbronn2011


Nu väntar sängen! Gooodnatt :)

Snart är det dags!

På onsdag drar de stora hemmatävlingarna här igång! Jag ska verkligen försöka uppdatera med bilder och resultat under veckan, blir säkert en del skvaller också ;) Såhär ser i alla fall veckans schema ut;

Onsdag:
13.00 Springpferdeprüfung A** (Unghästklass 1,10)
15.30 Springprüfung A** (1,10)
17.00 Springpferdeprüfung L (Unghästklass 1,20)

Torsdag:
8.00 Zeitspringprüfung L (Tidshoppning 1,20)
11.30 Springpferde L (Unghästklass 1,20)
14.00 Springprüfung M* (1,30)
17.00 Springprüfung M** (1,35)

Fredag:
8.00 Zwei-Phasen-Springprüfung L (Två faser 1,20)
11.30 Zwei-Phasen-Springprüfung M* (Två faser 1,30)
15.00 Zeitspringprüfung M** (Tidshoppning 1,35)
17.00 Zeitspringprüfung S* (Tidshoppning 1,40)

Lördag:
8.00 Springpferde M* (Unghästklass 1,30)
9.30 Springprüfung M* (1,30)
13.30 Führzügelklasse (Barnklass, där barnen tävlar i bästa sits och inverkan)
14.00 Punktespringprüfung M** (Poänghoppning 1,35)
16.00 Springprüfung S* (1,40)

Söndag:
9.00 Springprüfung M* (1,30)
11.00 Springprüfung M** (1,35)
13.00 Springprüfung S* (1,40)
15.00 Springprüfung S** (1,50)

Jag rider de fetmarkerade klasserna, men den på söndagen är inte säker. Den får jag bara rida om jag är bland de 30 bästa efter de två 1,20na på torsdag och fredag. Och det är över 100 starter i varje, så vi får väl se hur det går.. ;)



Nearly Clover, en av mina treåringar

Grattis farfar och Inger!

Idag fyller världens bästa farfar 40 år och världens bästa gammelfaster 35, stort grattis ifrån Tyskland!



Vi har ett annat räknesätt här... ;)


Lägesrapport

Om 5 dagar börjar tävlingarna här, vilket innebär att det just nu är kaos här. På alla gräsmattor har det byggts tält, runt utebanan och andra områden har det satts staket, det är fullt med utemöbler överallt, ljusslingor har satts upp, områden har spärrats av, osv osv...

Ett exempel


Sugen på öl?


Idag har jag haft min lediga dag, men som vanligt har jag ändå varit i stallet. Den största anledningen till det var att Lumi igår var halt. Min älskade, bästa, finaste Lumi var halt!!! 6 dagar innan årets viktigaste tävling!!! Det berodde på en sko som vridit sig under natten till igår, och som hästskötarna först meddelade mig om vid lunchtid... Då drog Eva och jag av skon och T slog sedan på den igen. Men när jag sedan skulle rida honom på kvällen var han halt och benet hade svullnat upp :( Vi gjorde ett speciellt bandage runt benet och hoven, och i morse såg det åtminstone bättre ut. Han var heller itne särskilt halt. Så jag hoppas till tusen att han är bra till på torsdag när han ska hoppa!!!

Idag har jag varit och badat och handlat, kolla vad jag lyckades hitta! :D



Dagens outfit


Tjingeling!


Tävling

Det här med att hålla igång bloggen gick inget vidare den här gången heller. Det beror på att min motivation väldigt snabbt försvann för ett par veckor sedan, av en anledning som jag inte tänker dra upp här. Vissa dagar känns det dock bättre igen, som till exempel igår!

Jag red först en 1,20 på Whity, som jag vid bangången bestämde mig för att vinna. Tja, alltså, jag hade klassens överlägset bästa tid, men tyvärr två rivningar på vägen. En var mitt fel och den andra Whitys, han hoppade helt enkelt inte tillräckligt högt. Sånt som händer, jag ångrade efteråt att jag red så fort, på en långsam nolla hade jag ändå blivit högt placerad.

Aja, det blev till att ta revansch i 1,30 med Lumi istället. Det var en klass med segerrunda, vilket innebär att den bästa fjärdedelen från första omgången går vidare till andra, oavsett antal fel i grundomgången. Min första runda var inte den bästa jag gjort, men en riktig kämparrunda både från Lumi och mig. Vi fick ett onödigt nedslag på banans minsta räcke, men jag var glad bara över att vi tagit oss runt! När min tränare sedan började dilla om segerrunda sa jag först att jag inte ville, jag ville inte förstöra känslan genom att göra ngt dumt misstag. Men va fan, jag kunde ju inte skippa mitt livs första segerrunda! Så jag gjorde upp en bra plan med min tränare, och sen red jag för allt jag var värd. Och den rundan var verkligen perfekt! De sista två hinderna var två stora oxrar, från ena hörnet av banan till det andra. Jag gasade på som attan däremellan och när jag närmade mig sista hindret var jag väldigt osäker på om jag verkligen skulle hitta en bra distans i det tempot. Men så hörde jag min tränare ropa "Fortsätt, Emelie, fortsätt!", så jag fortsatte och självklart kom det en bra distans även till det hindret. Kan ni fatta hur överlycklig jag var när jag kom ut därifrån?! Det kändes som att jag vunnit världscupen! När klassen var slut stod det klart att jag gjort klassens bästa segerrunda, den snabbaste nollan!! Tyvärr hade jag ju dock mina 4 fel från grunden med mig, men jag slutade trots det fyra! I mitt livs första 1,30! :D

Lumi var placerad även i 1,20n i fredags, blev 10:a på en långsam nolla. Även Clover var med, men gjorde inte så bra ifrån sig som hon brukar. Hon var brunstig och gillade inte underlaget, vilket gjorde att jag inte hittade någon bra galopp i henne. Därför hoppade hon heller inte som hon kan, vilket ju drog ner ordentligt på poängen. Men, efter söndagens 1,30 spelar det över huvud taget ingen roll hur resten av tävlingen sett ut. Jag överträffade mig själv 100 ggr om och bevisade att jag kan. Det är kanske bara ett litet steg på vägen mot dit jag vill, men för mig är det väldigt, väldigt viktigt. Jag, Emelie, har placeringar upp till 1,30. Det ni! ;)


Good and bad people

It exists two kind of humans. From now on I will only spend my time with those who are good for me, those who wants me to feel good and who believes in me. I have learnt to know a few of them here. You mean so much to me!

Alina
Natascha
Louise
Magda
Susi

Noll motivation

Jag hör inte hemma här längre. Det känns som att det bara en tidsfråga tills jag flyttar härifrån. Det som stoppar mig är att jag inte vet vad jag ska göra då. Alternativen är;

- Leta nytt jobb här (Tyskland, Schweiz?)
- Leta hästjobb i Sverige
- Flytta hem och jobba med något annat över hösten/vintern/våren och ev. ta emot några hästar på utbildning

Mina ståndpunkter är;

- Jag vill egentligen stanna "här" av praktiska skäl, nu har jag allt jag behöver här - bil, kontakter och alla personliga saker så som kläder, kökstillbehör, dator osv. Det är ett himla jobb att forsla hem allting, ffa när jag vet att jag en dag vill tillbaka till Tyskland igen. Möjligheterna som finns här finns inte hemma, och jag behöver erfarenhet. Nu har jag dessutom lärt mig språket och börjat trivas.

- Ett praktiskt skäl som säger emot det är att Naomi ska föla igen till våren. Då har jag bestämt mig för att vara hemma, dels för fölningens skull och dels för att jag ska få äran att visa en väldigt fin treåring på treårstestet ungefär då. Det känns inte riktigt lönt att byta jobb nu, för att sedan flytta hem till våren igen. Jag är trött på att flytta en gång i halvåret.

- Om jag hittar ett vettigt hästjobb i Sverige kan jag förhoppningsvis ta med Naomi och kanske även treåringen dit, och behöver alltså inte byta jobb till våren. Jag har varit i kontakt med ett jobb som kan tänkas passa, men det blir aldrig samma sak som här. I Sverige finns inga såna här beridarjobb, utan då får man ju göra allt - även mocka, putsa, rykta, städa... Saker som jag egentligen inte har något emot, men som tar tid ifrån det jag verkligen vill göra - att rida. Samtidigt kanske jag ändå utvecklas mer av att rida ett mindre antal hästar tillsammans med någon, än att rida så mycket som jag gör här helt på egen hand. Å andra sidan så rider jag ju inte särskilt mycket här heller just nu. Och det lär inte bli mer igen heller... Det är ju därför jag inte vill vara kvar.

- Att flytta hem lockar ju såklart. Att komma tillbaka till en plats där man alltid känner sig välkommen, uppskattad och behövd. Även om det skulle innebära att jag var tvungen att jobba med något helt annat. Men att sätta mig i kassan på ICA som mamma föreslog igår känns väldigt, väldigt långt borta. Det skulle kännas som att ge upp min dröm, som att jag slösar min tid på något onödigt. Jag vet visserligen några utbildningshästar jag skulle kunna få, men under vintern hemma är det kass, och jag har svårt att tänka mig att det skulle räcka för ekonomin att gå runt. Visst, mamma och pappa lär stötta mig till 100%, men jag vill klara mig själv.

Så, kära vänner, vad ska jag göra?