Avel

Eftersom min dag har varit ganska tillintetsägande tänkte jag ägna dagens inlägg åt något jag funderat på ett tag, nämligen hur lika/olika avkommor undan samma sto kan vara. "Mina" treåringar Flora och Angie är, som ni kanske vet, syskon med Lola respektive Solfi.

Angelina (Angie) och Solferino (Solfi) är båda undan stoet Okarina. Okarina är själv brun och drygt 165 cm hög med ett vackert, ädelt huvud. Modellen skulle jag vilja kalla en normal sporthästmodell, och inte alls så ädel som stamtavlan tyder på. Hon är nämligen efter fullblodshingsten Oglio xx (m.brun, 164 cm) och morfar är Lakai (fux, 170 cm) som enligt HorseTelex.de är 43,17 % fullblod. Okarina är alltså nästan 72 % fullblod. Hon har tävlat hoppning upp till 1,30 och beskrivs som väldigt lättriden och okomplicerad.

Oglio xx                                                        Lakai
  

Solfi är efter fullblodshingsten Seigneur d'Alleray (m.brun, 164 cm), vilket ger honom 86 % fullblodsinslag.

Seigneur d'Alleray xx


Angie är efter hingsten Arrivederci som tävlas upp till svår klass av Tomas Mühlbauer. Arrivederci är brun, 164 cm hög och efter Asti Spumante - Pilot. Han är 33 % fullblod. Det ger Angelina 52 % fullblodsinslag.

Arrivederci, hittar tyvärr ingen bättre exteriörbild


Både Solfi och Angie är två mycket ädla individer med mycket utstrålning. De har båda mamma Okarinas vackra huvud. De rör sig båda lika kattlikt, väldigt lätt och smidigt vilket troligtvis beror på grund av det stora fullblodsinslaget. De har båda en mycket rörlig, aktiv skritt, en kort men lätt trav samt en reglerbar och smidig galopp. Båda två har väldigt lätt för galoppombyten, släpper man dem lösa byter de hej vilt båda två. Det som är förvånansvärt är hur små de är, Solfi är c:a 162 medan Angie bara är 158 cm, när inte en enda häst i stamtavlorna är under 164.
Även personligheterna är mycket lika, de är båda av naturen försiktiga men ändå väldigt nyfikna och modiga. Yttre omständigheter påverkar dem inte nämnvärt, även om Solfi ibland låtsas som att saker är mer farliga än vad han egentligen tycker att de är.

Solferino                                                                        Angelina


Ganska lika =)

Nu skulle det här inlägget egentligen fortsatt med en likadan jämförelse av Flora och Lola också, och sen en jämförelse mellan syskonparen. Men, det här tog evigheter så jag får helt enkelt fortsätta imorgon istället. Om ni vill läsa? I så fall får ni skriva det, annars struntar jag i det ;) 


Kommentarer
Postat av: Caisa

Hejsan hoppsan!



Men dessa tjejer är 3-åringar, eller hur? Vissa hästar växer flera centimeter efter det! Min gamla tränares häst red vi in som 3-åring och då mättes hon till 164 cm. Denna dam landade på 172 cm vid 8 års ålder! Och nej, det var inget fel på måtten... Sista 2 centimeterna brukar man väl kalla "muskelmeter" och kommer i regel inte förrän i 6-7 års åldern. Givetvis beror foder, hur pass hårt man rider och hur pass man låter hästarna vila igenom under tillväxtperioden.



Skickar en värmande kram från ett vitt och kallt Skåneland :-) //C

2010-11-25 @ 22:25:36
URL: http://ekbladet.bloggplatsen.se/
Postat av: Lina - Inridning, tävling och graviditet!

Skriv skriv! :P

2010-11-26 @ 10:43:00
URL: http://equilina.se
Postat av: Ylva

Jag håller med Evelina - SKRIV ;)

2010-11-26 @ 21:36:18
URL: http://ylva87.blogg.se/
Postat av: Ingrid "Tinka" Carlsson

Jag vill också höra mer. Avel är så jäkla spännande. Alltid lär man sig något nytt.

2010-12-08 @ 11:46:37
URL: http://lthastar.blogg.se/lintrolletshastar/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback