Avel - fortsättning

Nu tänkte jag fullfölja avelsinlägget som jag påbörjade häromdagen. Idag blir det alltså en jämförelse av systrarna Lola Montez (Lola) och Cornet's Flora (Flora).

Deras mamma heter Florentine som är efter Donnerschlag - Senator xx. Eftersom jag aldrig sett Florentine kan jag inte uttala mig så mycket om henne, men jag kan tänka mig att hon är ganska stor. Hennes pappa Donnerschlag (m.brun, 167 cm) är i alla fall en svårklasshingst i dressyr med den mycket ädla stamtavlan Donnerhall - Pik König. Senator xx är som x:en visar en fullblodshingst, som det tyvärr inte finns så mycket information om. Florentine har 33 % fullblodsinslag.

Donnerschlag


Lola, som själv är nästan svart och hela 174 cm hög, är efter hingsten Lord Sinclair II (brun, 169 cm). Lord Sinclair II är främst godkänd som dressyrhingst, men i stamtavlan hittar man även hopplegender som Landgraf, Pilot, Ramiro Z och Capitol I. Lord Sinclair har enligt HorseTelex 37,91 % fullblodsinslag, vilket ger Lola 35 %.

Lord Sinclair II


Flora, som i nuläget är drygt 170 cm och lika mörk som Lola, är istället efter hopphingsten Cornet's Stern (skimmel, 168 cm). Cornet's Stern imponerade mycket vid sitt bruksprov, där de bland annat bedömde hans hoppkapacitet til 9,75 av 10 möjliga poäng. Han är efter de mycket omtalade hingstarna Cornet Obolensky - Pilot. Enligt svenska rykten borde Cornet's Stern alltså vara en väldigt skarp hingst. Han är 37,3 % fullblod, vilket ger även Flora ungefär 35 %.

Cornet's Stern


Utseendemässigt är Lola och Flora relativt lika. De är båda stora och långlinjerade, med långa, smala halsar, ganska stora huvud och stora öron. Båda har också markerade, vackra ögon. Gångartsmässigt är de dock inte fullt så lika. Lola har tre taktmässiga gångarter av en mycket bra kvalitet. Framförallt traven är riktigt bra. Även Floras trav är bra, om än inte så stor som Lolas. Däremot har Flora vissa problem både med skritten och galoppen. Skritten faller lätt över i pass, även om den blivit mycket bättre, och galoppen tenderar ibland att bli fyrtaktig. Förhoppningsvis är detta bara en fråga om ålder, balans och utveckling, men som jag förstått det har Lola aldrig haft de problemen. I hoppningen har Lola en ganska bra teknik och ett stort scoop, men hon saknar helt taxering och är inte särskilt försiktig. Jag tycker att hon hoppar som en dressyrhäst, helt enkelt. Flora däremot imponerade mycket när vi löshoppade henne förra veckan genom att vara både försiktig och taxera perfekt.

Lola                                                                       Flora med sitt föl Feliz
 

Lägg märke till hur lik Lolas bläs är hennes pappa Lord Sinclairs! Även de vita bakfötterna kommer från pappa.

Vid hantering och ridning av Lola & Flora respektive Solfi & Angie kan man se de största likheterna inom syskonparen. Bara en sådan sak som att både Lola och Flora har ganska svårt för att koordinera benen när man ska kratsa hovarna, medan Solfi och Angie lätt skulle kunna stå på två ben om det skulle behövas. L & F behöver i stallet tydligare gränser och signaler för att reagera än S & A, som lyder minsta vink. Ridbarhetsmässigt är dock L & F en trevligare upplevelse med bra munnar och lätt för att gå i en bra form. Tyvärr har även Angie, precis som Solfi, en tendens att gnissla tänder vid ridning när hon blir spänd. Tur att de inte är tänkta som dressyrhästar ;) I övrigt vill jag påpeka att Flora trots CO och Pilot i härstamningen inte är det minsta skarp, tvärtom! Hon är både vänlig och samarbetsvillig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback